Het EUROCONTROL Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC) heeft op 20 maart 2025, samen met meerdere partners waaronder Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), een omvangrijke herstructurering van een deel van het hogere luchtruim boven Nederland en Noordwest-Duitsland doorgevoerd. Het nieuwe ontwerp is het resultaat van meerdere jaren van intensieve samenwerking onder leiding van MUAC. Het verbetert de efficiëntie voor zowel civiele als militaire luchtruimgebruikers in een van Europa’s drukste en meest complexe luchtruimen.
Het doel van de herstructurering is om het luchtruim voor te bereiden op de toekomst en om tegemoet te komen aan de veranderende civiele en militaire behoeften. Een belangrijk element in het nieuwe ontwerp is een dubbele routeringsstructuur langs opnieuw ingerichte militaire oefengebieden in Duitsland, waardoor tegengestelde verkeersstromen worden gescheiden. Dit maakt efficiënter continu klimmen en dalen mogelijk, zelfs wanneer de oefengebieden in gebruik zijn, wat leidt tot een vermindering van het brandstofgebruik voor de civiele luchtvaart.
Peggy Devestel, directeur van het EUROCONTROL Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC): "Dit is een van de meest omvangrijke luchtruimherontwerpen die in het luchtruim van MUAC in jaren heeft plaatsgevonden. Als Europa’s enige grensoverschrijdende civiel-militaire luchtverkeersleidingsorganisatie (ANSP) zal het nieuwe ontwerp tegemoetkomen aan de toekomstige behoeften van al onze luchtruimgebruikers, voor onze militaire partners en onze civiele klanten. We zijn er trots op dat we dit project in het hart van Europa hebben gerealiseerd, en ik wil alle projectpartners bedanken voor hun gezamenlijke inspanningen.”
"Wij kijken terug op een succesvolle samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht, MUAC en onze Duitse partners DFS en de Duitse luchtmacht,” aldus Maartje van der Helm, General Manager Performance & Development bij Luchtverkeersleiding Nederland. “Samen zijn we erin geslaagd een ontwerp te realiseren dat de modernisering van het militaire luchtruim in Duitsland ondersteunt. Tegelijkertijd verbetert het de algehele efficiëntie van het civiele routenetwerk in het Noordwest-Europese luchtruim, wat leidt tot minder brandstofverbruik en uitstoot. Bovendien beperken de wijzigingen in het routenetwerk in Nederland de impact van militaire oefeningen op de civiele verkeersstromen."
Dit project valt samen met een van de grootste herstructureringen door DFS om de verkeersstromen boven Noord-Duitsland te optimaliseren, met name in het westelijke deel van het luchtruim van Bremen ACC boven de Noordzee, evenals de luchtruimen boven Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen, Bremen, Hamburg en Hannover. Het doel is om de complexiteit te verminderen en meer capaciteit te creëren voor militaire en civiele gebruikers. Deze wijzigingen in het luchtruim zijn ook nodig voor de introductie van het luchtverkeersleidingssysteem iCAS.